Programma nationale herdenking 2017

Vernieuwde opzet in vertrouwde sfeer
Zoals u wellicht heeft gemerkt, is de programmering van de Indiëherdenking anders dan voorgaande jaren. Graag ontvangen wij u nu op het veld bij het Indisch Monument met een kop koffie en thee met spekkoek. Het Ochtendprogramma is vervangen voor een uitgebreider Middagprogramma waarin er meer aandacht is voor reflectie op de Herdenking en wat 15 augustus voor verschillende generaties betekent.

Wij vinden het belangrijk dat we zowel onze traditionele doelgroep, de eerste generatie, als de volgende generaties bereiken en met elkaar verbinden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de Indiëherdenking gewaarborgd blijft, voor nu én voor de toekomst.

Wat betekent dit voor u?

 • Kosten het Middagprogramma kost €10 en vervangt het Ochtendprogramma dat € 13,50 kostte.
 • Aanvang vanaf 10:30 tot 12:00 uur op het veld bij het Indisch Monument. Hier wordt u tot 11:30 uur gratis koffie en thee aangeboden, vanzelfsprekend met een plakje spekkoek!
 • Parkeren kan in de buurt van het Indisch Monument, of bij het World Forum. Een dagkaart kost € 14.
 • Pendelbussen voor mensen die slechter ter been zijn, rijden er vanaf 10:30 tot 11:45 uur shuttlebusjes van het WF naar het Indisch Monument. Er is een aparte bus voor rolstoelen. Vanaf 13:30 tot 15:15 uur rijden er pendelbussen van het Indisch Monument naar het WF.
 • Extra toiletten op het veld het World Forum is geopend vanaf 13:00. Dit betekent dat u tot 13:00 uur geen gebruik kunt maken van de toiletten van het WF. Houd u daar a.u.b rekening mee. Op het veld bij het Indisch Monument zijn er extra toiletvoorzieningen beschikbaar.
 • Middagprogramma losse kaarten aan de balie: exclusief lunch €10 en inclusief lunch € 25. Kaarten kunt u op 15 augustus ook aan de balie in het WF verkrijgen (liefst per pin te betalen).
 • Zaal WF wij wijzen u er volledigheidshalve op dat het nieuwe Middagprogramma gedeeltelijk samenvalt met de lunch. De zaal is daarom anders opgesteld dan gebruikelijk. Als u het Middagprogramma wilt volgen, raden wij u aan plaats te nemen voor het podium. Mocht u liever vooral gebruikmaken van de lunch en willen (bij)praten, dan is daar uiteraard ook voldoende zitgelegenheid voor.
 • Lunch een losse kaart voor alleen de lunch is niet mogelijk. Wilt u bij het Middagprogramma gebruik maken van de lunch? Dan kunt u, voor zover nog voorradig, aan de balie in het WF voor € 15 een lunchbon kopen. Daarnaast zijn er de hele middag Indische hapjes beschikbaar voor € 2 per stuk en ook de Tjendol-stand is weer aanwezig. 

Thema 2017
Verhalen Over Leven
Portretten van onbegrensde kracht

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. De Japanse bezetting betekende een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2017 is Verhalen Over Leven en gaat over de onbegrensde kracht van verhalen, over de mens achter de geschiedenis. Over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties.


10.30 – 12.00 uur
Vanaf 10.30 uur bent u hartelijk welkom op het veld bij het Indisch monument. U krijgt van ons een kopje koffie of thee, natuurlijk met spekkoek.

12.15 – 13.15 uur Herdenking bij het Indisch Monument
U wordt verzocht om uiterlijk 12.00 uur uw plaats te hebben ingenomen. Het is van groot belang dat u om 12.00 uur op het veld bij het Indisch Monument aanwezig bent. De toegang wordt om 12.00 uur gesloten.

Programma Herdenking bij het Indisch Monument Professor Teldersweg, Den Haag
- Intreden van het vaandel Regiment Van Heutsz
- Aankomst Minister-President met eerbewijs
- Luiden van de Indische Klok
- Welkomstwoord Voorzitter Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Erry Stoové
- Uitvoering door de Residentie Bach Ensembles
- Voordracht door Andrée van Es
- Uitvoering door de Marinierskapel der Koninklijke Marine
- Uitvoering van Het Indisch Onze Vader door de Residentie Bach Ensembles
- Kranslegging namens Koninkrijksregering
- Luiden van de Indische Klok / taptoe / stilte / 1e en 6e couplet Wilhelmus
- Kransleggingen voor slachtoffers
- Uitvoering door Wouter Hamel
- Voordracht Bas de Roos, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum
- Kransleggingen door autoriteiten
- Uitvoering door de Residentie Bach Ensembles
- Overvliegen Catalina
- Defilé langs het Indisch Monument


13.30 – 17.00 uur Middagprogramma in het World Forum, Churchillplein 10, Den Haag (hier zijn kosten aan verbonden)

Het World Forum is op loopafstand van het Indisch Monument. U kunt tot 15.15 uur ook gebruik maken van de gratis pendelbussen tussen het Indisch Monument en het World Forum.

 • 13.30 - 15:30 uur mogelijkheid om deel te nemen aan het Indisch buffet. Ook kunt u ter plaatse Indische hapjes kopen
 • 14.30 - 16:00 uur cultureel programma “de Indische Herdenkingssalon” welkomstwoord Elsbeth Vernout
  muzikaal optreden Debrah Jade o.b.v.gitarist Wesley Nuis
  muziektheatervoorstelling Ibu Saya – Verhalen Over Leven Astrid Seriese, Rob Agerbeek, Erwin van Ligten, Harmen Wijntjes, Anne Seriese en Maria Lekransy
  klassieke pianomuziek Xavier Boot eigen compositie Verhalen Over Leven en Liebestraum i.c.m. moderne dans
  muzikaal optreden Wouter Hamel
  poëtische reflectie Robin Block
 • 16:00 - 17:00 uur optreden van Orangelane

Kosten en aanmelding Herdenking
De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.
Aan het Middagprogramma in het World Forum zijn kosten verbonden.

Vooraf via aanmelding:
Middagprogramma exclusief lunch: € 9,50
Middagprogramma inclusief lunch: € 23,00

Op de dag zelf te koop in World Forum (per pin of gepast contant te betalen):
Middagprogramma exclusief lunch: €10,00
Middagprogramma inclusief lunch: € 25,00

Bent u al donateur en wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld en/of wilt u deelnemen aan het Middagprogramma, dan kunt u zich aanmelden vòòr 31 juli a.s. via onderstaande link:
Aanmelden indiëherdenking

De toegangskaarten zullen in de eerste week van augustus worden verzonden. Heeft u deze
10 augustus nog niet ontvangen, dan verzoeken wij u hierover contact op te nemen per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of via telefoonnummer 026-3616599

Bent u nog geen donateur en wilt u dit voor dit jaar nog worden, dan kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer 026-3616599

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

Meevliegen met de Catalina
Wilt u de Herdenking op een andere manier meemaken? U kunt de fly past meemaken vanuit de Catalina. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via de website
catalina-pby.nl/meevliegen

Parkeren
U kunt op eigen kosten beperkt parkeren in de parkeergarage van het World Forum. Ook in de straten in de buurt van het monument zijn beperkt parkeermogelijkheden.
Van 10.30-11.45 uur rijden er voortdurend shuttlebusjes vanaf het World Forum naar het Indisch Monument voor diegenen die slecht ter been zijn samen met hun begeleider.
Van 13.30-15.15 uur rijden er bussen vanaf het Indisch Monument naar het World Forum.
Lopen naar het monument duurt ca 8 minuten.

Met openbaar vervoer
Indien u alleen de herdenking bij het Indisch Monument bijwoont, adviseren wij u gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Vanaf het Centraal Station tramlijn 9 halte Madurodam, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Vanaf Station Hollands Spoor tramlijn 1, halte World Forum op 8 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Buslijn 21 halte Prins Mauritsplein, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Kijk voor actuele reisinformatie op www.9292.nl